Διεθνές συνέδριο Γεωπληροφορικής του Περιβάλλοντος στην Πάφο

Απρ 04 Written by 

Το Τέταρτο διεθνές συνέδριο για την Τηλεπισκόπηση και την Γεωπληροφορική του Περιβάλλοντος- διοργανώνεται στην Πάφο , σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου θα διεξαχθεί σήμερα στις 4 Απριλίου 2016 στην Πάφο στις 9.30 π.μ στο ξενοδοχείο KING EVELTHON, ενώ το συνέδριο είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο Τάσο Μητσόπουλο.

Οι μεγαλύτεροι οργανισμοί διαστήματος ανά το παγκόσμιο έρχονται στην Κύπρο όπως NASA, ESA, DLR, ISRAEL SPACE AGENCY, AIRBUS DEFENCE & SPACE, COPERNICUS, GEO.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του έντιμου Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριου Δημητριάδη.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι:-
• Πρόεδρος του CYPRUS REMOTE SENSING SOCIETY, Δρ Κυριάκος Θεμιστοκλέους
• Πρύτανης ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτος
• Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Διόφαντος Γλ. Χατζημιτσής
• Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορκης ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Φαίδων Κυριακίδης
• Πρόεδρος ΕΤΕΚ, κ. Στέλιος Αχνιώτης
• Πρόεδρος του ΕΒΕ ΠΑΦΟΥ κ. Ανδρέας Δημητριάδης
• Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Μάριος Δημητριάδης.

Το Συνέδριο, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου διοργανώνεται από το CYPRUS REMOTE SENSING SOCIETY, το ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία-NASA, τον ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ (ESA), τη Γερμανική Εταιρεία Διαστήματος (DLR), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διακυβερνητικής Ομάδας Παρατήρησης της Γης GEO (Group on Earth Observation), HELLAGIS, το Τμήμα Μετεωρολογίας, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, το FREDERICK UNIVERSITY, το NEAPOLIS UNIVERSITY και το ΕΤΕΚ.

Το συνέδριο περιλαμβάνει ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες όπως
• Dr VINCENT AMBROSIA -NASA,
• DANIEL BAROK- ISRAEL SPACE INDUSTRY,
• SAKELLARIS HOURDAS -EUROPEAN COMMISSION,
• SIMON JUTZ -ESA,
• STEFFEN KUNTZ -AIRBUS DEFENCE,
• Dr GUNTER SCHEIR -DLR,

Το συνέδριο περιλαμβάνει διάφορες θεματικές όπως Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών, Μελλοντικές τάσεις της διαστημικής τεχνολογίας τύπου SAR, Μελέτης της ατμόσφαιρας, Τηλεπισκόπηση , Φυσικές Καταστροφές, Γεωργία Εκπαίδευση, Εκτιμήσεις Ακινήτων, Γαλάζια Ανάπτυξη
Θαλάσσιες εφαρμογές και άλλα.

Στο συνέδριο υπάρχουν διάφοροι εκθέτες στον τομέα της τηλεπισκόπησης , διαστήματος και γεωπληροφορικής.

Θα γίνουν παρουσιάσεις των τριών ερευνητικών έργων ‘CLIMA’, PROTHEGO & ATHENA.

Επιπρόσθετα θα υπάρξει ειδικό εργαστήριο τηλεπισκόπησης στην αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομία που διοργανώνεται από το χρηματοδοτούμενο ερευνητικό έργο ‘ATHENA’ μέσα στα πλαίσια του ΟΡΙΖΟΝΤΑ 2020 (TWINNING CALL) και την στήριξη του οργανισμού COPERNICUS.

Το Ερευνητικό Κέντρο ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ του ΤΕΠΑΚ, το οποίο εξασφάλισε χρηματοδότηση σχεδόν ενός εκατ. ευρώ, έχει συντονιστικό ρόλο στο τριετές διευρωπαϊκό ερευνητικό έργο «ΑΤΗΕΝΑ» που αφορά την συστηματική παρακολούθηση, την καταγραφή παραγόντων επικινδυνότητας και την προστασία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό αυτό έργο συμμετέχουν και άλλα δύο πρωτοπόρα ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης.

Το Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Ιταλίας (www.cnr.it) που είναι και το μεγαλύτερο δημόσιο ερευνητικό σώμα της χώρας, αλλά και το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (www.dlr.de) που αποτελεί το εθνικό αεροναυτικό και διαστημικό κέντρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και επανδρώνεται περίπου από 8.000 υπαλλήλους.

«Απώτερος στόχος του έργου είναι η αποτελεσματικότερη και αμεσότερη παρακολούθηση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα προληπτικής συντήρησης και προστασίας, πρόληψης έναντι φυσικών φαινομένων (π.χ. σεισμοί, κατολισθήσεις) και ανθρωπογενών επεμβάσεων (π.χ. συλήσεις, σύγχρονη πολεοδομική ανάπτυξη)», τονίζει ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης και Γεωπεριβάλλοντος του Ερευνητικού Κέντρου ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΤΕΠΑΚ Δρ. Διόφαντος Χατζημιτσής.

Πρόκειται, εξήγησε ο κ. Χατζημιτσής, για ένα «φιλικό και μη καταστρεπτικό εργαλείο χαρτογράφησης, παρακολούθησης, εντοπισμού και προστασίας αρχαιολογικών χώρων και θέσεων πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε αφορά προσβάσιμες θέσεις, είτε αφορά υπεδάφιες και μη ανασκαμμένες θέσεις».

Το έργο υποστηρίζουν το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, το Cyprus Remote Sensing Society, ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων και το Διεθνές Κέντρο Διαστημικών Τεχνολογιών για το Φυσικό και Πολιτιστικό Περιβάλλον της UNESCO (HIST)

Το εν λόγω Συνέδριο ενδυναμώνει περισσότερο την προσπάθεια που γίνεται για προώθηση της διαστημικής τεχνολογίας στην Κύπρο, καταλήγει η ανακοίνωση.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ