Νίκες για ιατρική κάνναβη - Κρίθηκε το νόμιμο της Χρήσης

Απρ 11 Written by 

Ανοικτός είναι πλέον ο δρόμος για ασθενείς και ειδικότερα για καρκινοπαθείς να αιτηθούν στον υπ. Υγείας τη χρήση ιατρικής κάνναβης και στην περίπτωση που δεν υπάρξει απάντηση εντός 30 ημερών από την υποβολή του αιτήματος, τότε ο ενδιαφερόμενος μπορεί ακόμα και να κινηθεί νομικά εναντίον της Δημοκρατίας.Αυτό υποστηρίζουν τα κινήματα που μάχονται για τη νομιμοποίηση, γενικά, της κάνναβης, με αφορμή την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο 19χρονου καρκινοπαθούς που δυστυχώς έχει αποβιώσει, ο οποίος είχε αιτηθεί τρεις φορές στον πρώην και τον νυν υπ. Υγείας τη χρήση κανναβινέλαιου, χωρίς όμως ενώ ήταν εν ζωή να πάρει απάντηση. Ο 19χρονος, με τη σθεναρή στήριξη του πατέρα του και έχοντας τη νομική και χρηματική υποστήριξη του σωματείου «Φίλοι της κάνναβης», είχε προσφύγει στο Ανώτατο προσβάλλοντας την αγνόηση της αιτήματος, πριν όμως αρχίσει η εξέταση της προσφυγής, ο νυν υπ. Υγείας Γιώργος Παμπορίδης ενέκρινε το αίτημα. Ωστόσο, ήταν ήδη αργά αφού ο 19χρονος μία ημέρα μετά είχε αποβιώσει. Επισημαίνεται ότι ο κ. Παμπορίδης έχει εγκρίνει ακόμα μία αίτηση ασθενούς, εάν ευσταθεί πληροφορία που έχουμε λάβει. Η εξέλιξη στο Ανώτατο Δικαστήριο ήταν να γίνει αποδεκτή η έγκριση του αιτήματος του 19χρονου ως ικανοποιητική απάντηση στην προσφυγή του και έτσι η υπόθεση συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές να αποσυρθεί. Μάλιστα με τα έξοδα της δίκης επιβαρύνθηκε η Δημοκρατία.
 
Από τους νομικούς συνεργάτες του σωματείου και ειδικότερα από τη δικηγόρο του 19χρονου Εύη Τουλέκκη, η οποία να σημειωθεί ότι πρόσφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της, οι εξελίξεις ερμηνεύονται ως νίκες για τη νόμιμη χρήση ιατρικής κάνναβης και ιδιαίτερα υποστηρίζεται ότι κατοχυρώθηκε και επίσημα το δικαίωμα στη χρήση κανναβινέλαιου από τους καρκινοπαθείς που το επιθυμούν. Να σημειωθεί ότι το κανναβινέλαιο είναι μια υπερσυμπυκνωμένη μορφή ιατρικής κάνναβης που είναι πολύ πιο ισχυρή από τη συνήθη κάνναβη σε φυτική μορφή και όπως υποστηρίζουν επιστήμονες, κατέχει θεραπευτική αξία μόνο σε συγκεκριμένες παθήσεις (ενώ είναι ακατάλληλο για πολλές άλλες). Για το κανναβινέλαιο ειδικά υποστηρίζεται ότι η Κύπρος καθίσταται πλέον η τρίτη χώρα που θα μπορεί να προσφέρει σε καρκινοπαθείς το δικαίωμα χρήσης του με ιατρική συνταγή, με δεδομένο ακριβώς ότι η έγκριση του αιτήματος του 19χρονου αποβιώσαντος αφορούσε τη χρήση κανναβινέλαιου. Στις άλλες χώρες και πολιτείες όπου η πρόσβαση στην ιατρική κάνναβη με συνταγή γιατρού είναι νόμιμη, το σωματείο «Φίλοι της κάνναβης» υποστηρίζει ότι ο λόγος που δεν συνταγογραφείται το κανναβινέλαιο έγκειται σε πολιτικές συγκρούσεις και όχι στην επιστήμη «αφού πληθώρα ερευνών και μελετών επιβεβαιώνουν την αξία του στην καταπολέμηση ή την ανακούφιση από τους πόνους που προκαλεί ο καρκίνος».
 
Συστάσεις
Πάντα κατά τους νομικούς συνεργάτες του σωματείου, με την εξέλιξη της υπόθεσης στο Ανώτατο επιβεβαιώθηκε το δικαίωμα κάθε ασθενούς να αιτείται στον υπ. Υγείας τη χρήση ιατρικής κάνναβης και να λαμβάνει απάντηση εντός 30 ημερών. Στους καρκινοπαθείς ιδιαίτερα που θα αιτούνται τη χρήση κανναβινέλαιου, οι επιστημονικοί συνεργάτες του σωματείου συστήνουν να τεκμηριώνουν τις αιτήσεις τους με επιστημονικές παραπομπές και έρευνες, «έτσι ώστε ο υπουργός να αισθάνεται δικαιωμένος και να είναι επιστημονικά κατοχυρωμένος όταν υπογράφει τις εγκρίσεις». Ακόμα το σωματείο σημειώνει ότι έχει ήδη σχεδιάσει γραπτή πρόταση για το πώς θα μπορούσαν οι αρχές να αναλάβουν έννομες, απλές και εύκολες πρωτοβουλίες ώστε να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς που θα υποβάλλουν αιτήσεις, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν να αλλάξουν οι νομοθεσίες. Στο σημείο αυτό κατηγορείται η Βουλή ότι «έχει αποδείξει επανειλημμένα πως αντιστέκεται στην πρόοδο με τους πιο οπισθοδρομικούς τρόπους».
 
Δόθηκαν άδειες
Στο μεταξύ, ο «Π» πληροφορείται ότι σε δύο περιπτώσεις παλαιότερα το υπ. Υγείας είχε χορηγήσει άδεια σε ασθενείς για χρήση ιατρικής κάνναβης. Μάλιστα φέρεται να το επιβεβαίωσε δημόσια, σε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, η αντιπρόσωπος του γραφείου του γενικού εισαγγελέα, ανώτερη δικηγόρος Θεανώ Μαυρομουστάκη. Για τη μεν πρώτη περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δόθηκε άδεια για χρήση ιατρικής κάνναβης σε Κύπριο ο οποίος υποφέρει από χρόνιους και αφόρητους πόνους εξαιτίας παλαιού τραυματισμού, ενώ η δεύτερη περίπτωση αφορούσε γυναίκα υπήκοο Ισραήλ. Η εν λόγω γυναίκα είναι καρκινοπαθής σε φάση ανάρρωσης από τις χημειοθεραπείες και καθώς θα ερχόταν για διακοπές στην Κύπρο, αιτήθηκε τη συνέχιση της λήψης κανναβινέλαιου όπως έπραττε νομίμως και στη χώρα της. Η Θεανώ Μαυρομουστάκη φέρεται επίσης να επιβεβαίωσε στις δημόσιες δηλώσεις της ότι ο κυπριακός νόμος που επιβάλλει αδιάκριτη απαγόρευση της κάνναβης είναι έκνομος, δηλαδή άκυρος και αντισυνταγματικός. Ο «Π» πληροφορείται επιπρόσθετα ότι ενώπιον του υπ. Υγείας υπάρχει πολυσέλιδη γνωμάτευση η οποία διενεργήθηκε από νομικούς για λογαριασμό γιατρών που ασχολούνται με τη φυσική θεραπευτική, οι οποίοι αναλύουν ένα προς ένα τα άρθρα του Συντάγματος στην προσπάθεια να αποδείξουν ότι ο κυπριακός νόμος είναι έκπτωτος.
 
Το ιστορικό
Εις μνήμην του 19χρονου -που ήταν αθλητής- να σημειωθεί ότι προσβλήθηκε από καρκίνο στον εγκέφαλο σε ηλικία 17 ετών και ενώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχε υποβληθεί σε όλες τις θεραπείες που υποδείχθηκαν από τους γιατρούς, εντούτοις οι όγκοι συνέχιζαν να κάνουν μετάσταση. Από τον Αύγουστο του 2014 οι γιατροί φέρονται να είχαν δηλώσει περίπου ξεκάθαρα ότι πλέον δεν μπορούν να βοηθήσουν. Ο άτυχος νέος είχε σχεδόν παραλύσει ολικά και μαζί έχασε τη φωνή και το φως του. Ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι θεραπείες, ο ασθενής είχε υποβάλει γραπτό αίτημα στον πρώην υπ. Υγείας Φίλιππο Πατσαλή ζητώντας τη χορήγηση άδειας για χρήση κανναβινέλαιου, το οποίο ακολούθησαν άλλες δύο γραπτές αιτήσεις αφού η πρώτη δεν είχε απαντηθεί. Αναπάντητες παρέμειναν και οι άλλες δύο αιτήσεις αφού δεν είχε ανταποκριθεί ούτε ο νυν υπ. Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος όμως τελικά προέβη σε έγκριση μία ημέρα πριν τον θάνατό του. Ο 19χρονος συνόδευε τις αιτήσεις του με επιστημονικές μελέτες, οι οποίες επιβεβαίωναν ότι σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία που λάμβανε τότε, η φαρμακευτική δράση της κάνναβης θα δρούσε ως πολλαπλασιαστής ισχύος στην αντικαρκινική θεραπεία. Επιπλέον συνοδεύονταν από την επιστημονικά αναγνωρισμένη φαρμακευτική αξία της κάνναβης για την ανακούφιση των καρκινοπαθών σε πολλαπλές πτυχές της πάθησης (ψυχική και σωματική ανακούφιση, μείωση παρενέργειας φαρμάκων κ.λπ.), καθώς και από πιστοποιητικό/συνταγή γιατρού ότι πληρούσε όλες τις ιατρικές αλλά και νομικές προϋποθέσεις για έγκριση του αιτήματός του.


Πηγή: Πολίτης

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ