Νέες φουρτούνες στον ταλαιπωρημένο τομέα της Υγείας - Δεν πήγε στο Υπουργικό το ν/σ για τους εκτάκτους

Απρ 07 Written by 

Νέες φουρτούνες προμηνύονται στον τομέα της δημόσιας υγείας.

 

Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν μελέτησε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση το νομοσχέδιο για τους εκτάκτους, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα το προωθήσει στη Βουλή για ψήφιση πριν το κλείσιμο για τις βουλευτικές εκλογές.

Όπως ήταν φυσικό, η αντίδραση των συντεχνιών ήταν άμεση και έντονη, με τους εργαζόμενους στα νοσηλευτήρια να δηλώνουν ότι θα μελετήσουν τη λήψη μέτρων σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν τα καταφέρει να προλάβει την τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή προέκυψε μερικές μόνο ώρες πριν από την πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση όλων των εμπλεκομένων στον τομέα με τον υπουργό Υγείας, για το θέμα της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων.
 
Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία και μέχρι χθες όταν θα άρχιζε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν είχε υπογραφεί από τον Γενικό Εισαγγελέα και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατό να συζητηθεί και να εγκριθεί από την κυβέρνηση.

Το γεγονός, όμως, ότι απομένει μόνο μια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής (την ερχόμενη Πέμπτη) και για να καταφέρει η κυβέρνηση να προωθήσει το νομοσχέδιο θα πρέπει να συνεδριάσει εκτάκτως εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων (πράγμα καθόλου απίθανο βεβαίως), έθεσε τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα της υγείας σε συναγερμό.

Σημειώνεται ότι η Βουλή έχει θέσει χρονοδιάγραμμα στην κυβέρνηση για κατάθεση νομοσχεδίων μέχρι τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για τους εκτάκτους είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ τον περασμένο Φεβρουάριο.

Από την αρχή είχε τεθεί από όλες τις συντεχνίες η προϋπόθεση για προώθησή του στη Βουλή για ψήφιση πριν την αυτοδιάλυση του Σώματος για τις βουλευτικές εκλογές.
 
Προειδοποιούν οι συντεχνίες

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Σωτήρης Κούμας, «η καθυστέρηση αυτή στην προώθηση του νομοσχεδίου μας λυπεί, μας δυσαρεστεί και μας υποχρεώνει να αρχίσουμε να μελετούμε τον τρόπο αντίδρασής μας».

«Ελπίζουμε», είπε, «ότι θα βρει τρόπο η Κυβέρνηση να υλοποιήσει έστω και την τελευταία στιγμή τις δεσμεύσεις της».

Έντονος ήταν στην τοποθέτησή του και ο πρόεδρους του Κλάδου των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, Αγαθοκλής Χριστοφίδης. «Αυτήν τη στιγμή κρίνεται η αξιοπιστία της κυβέρνησης», είπε μιλώντας στον «Φ».
 
Το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τη στάση του στο νομοσχέδιο για την αυτονόμηση σε περίπτωση που το νομοσχέδιο για τους εκτάκτους δεν προωθηθεί τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα, θα μελετήσει ο Κλάδος των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του Κλάδου, Πρόδρομος Αργυρίδης, «ελπίζουμε ότι έστω και την υστάτη η κυβέρνηση θα προωθήσει το νομοσχέδιο και ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψουν άλλες εξελίξεις γύρω από το νομοσχέδιο στη Βουλή».
 
Απογοήτευση και δυσφορία εξέφρασε εκ μέρους της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης. «Το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν εγκρίθηκε
χθες από το Υπουργικό αποτελεί μια δυσάρεστη έκπληξη για εμάς».

Πηγη:Εφημερίδα Φιλελεύθερος

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ