ΘΗΛΑΣΜΟΣ-ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ

Απρ 05 Written by 

Προστατέψτε τα παιδιά σας και τον ευατό σας.

Εδώ και λίγα χρόνια ο θηλασμός έγινε επιλογή, οι μέλλουσες μητέρες είναι ελεύθερες είτε για ιατρικούς λόγους είτε για προσωπικούς λόγους να μην θηλάσουν το παιδί τους. Εδώ θα αναφερθούμε στον θηλασμό γιατί είναι απίστευτα ευεργετικός για την υγεία του παιδιού αλλά και της μητέρας. Είναι εκπληκτικό το πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει στην πρόληψη ασθενειών και στη καλή υγεία.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι οι γυναίκες που έχουν θηλάσει έχουν λιγοστές πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο των ωοθηκών, της μήτρας και του στήθους. Επίσης προστατέυονται απο την οστεοπόρωση. Μια ομάδα Νορβηγών επιστημόνων μάζεψε 5000 γυναίκες ηλικίας 50 εώς 94 ετών όπου απέδειξαν ότι οι γυναίκες που έχουν θηλάσει παρουσίασαν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κάταγμα αυχένα μηριαίου οστού, επίσης ο θηλασμός μείωσε τις ανάγκες των διαβητικών μητέρων σε ινσουλίνη και ακόμα μπλοκάρει την ωορρηξία όπου συμβάλλει στην καλύτερη διατήρηση του πολύτιμου αποθέματος ωοκυττάρων.

 

 

 

 

Εμμηνόπαυση??? Καθυστερήστε την...

thilasmos2

Ακόμα ο θηλασμός βοηθάει στην καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης. Αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί την κάθε γυναίκα ξεχωριστά. Όσο μεγαλώνει μία γυναίκα τα θυληκά αναπαραγωγικά κύτταρα μειώνονται χρόνο με τον χρόνο. Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι τα 50 χρόνια με 5 χρόνια είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω όπου αυτό εξαρτάται απο διάφορους παράγοντες. Σαφώς όλες οι γυναίκες έχουν στο μυαλό τους πως μπορούν να την καθυστερήσουν αφού έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και οστεοπόρωσης και η επιτάχυνση της γήρανσης. Με την τροποποίηση ορισμένων συνηθειών μας μπορούμε να καθυστερήσουμε την εμμηνόπαυση εώς και 7 χρόνια αργότερα.

Γαλουχία χωρίς Τοκετός
Και ναί η γαλουχία είναι εφικτή σε κάθε περίπτωση και αυτό μπορεί να ενδιαφέρει τις γυναίκες που υιοθετούν παιδί, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι δύο βασικές ορμόνες της γαλουχίας η προλακτίνη και η ωκυτοκίνη μπορεί να δημιουργηθούν χωρίς να προηγηθεί τοκετός. Αυτή την παραγωγή την ελέγχει η υπόφυση που βρίσκετε στον εγκέφαλο μας και οχι οι ωοθήκες. Η παραγωγή του γάλακτος είναι θέμα μηχανικής διέγερσης της θηλής που γίνετε από το βρέφος ασχέτος εάν έχει προηγηθεί εγκυμοσύνη ή όχι. Για να πετύχει αυτο χρειάζονται πρακτικά 10 με 12 μηχανικές διεγέρσεις τη μέρα κάτι που μπορεί να γίνει με μια αντλία θηλασμού.

Θηλασμός και Παιδί

thilasmos3

Η γαλουχία όχι μόνο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, αλλά επιδρά θετικά στη μελλοντική του υγεία.
Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι παιδιά που έχουν θηλάσει για διάστημα μεγαλύτερο απο έξι μήνες εμφανίζουν λιγότερο συχνά αλλεργίες, (πχ: πυρετό).
Επίσης απο την μεγαλύτερη διάρκεια του θηλασμού ωφελείται επείσης και η μητέρα καθώς διατρέχει μικρότερο κίνδυνο να πάθει διαβήτη τύπου 2.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τους πρώτους 6 μήνες απο τον τοκετό η μητέρα που θηλάζει θα χάσει ταχύτερα τα όποια επιπλέον κιλά είχε πάρει κατα την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Κάθε χρόνο καινούργιες μελέτες δείχνουν τα οφέλη του μακροχρόνιου θηλασμού. Ο θηλασμός ως παράγοντας πρόληψης ασθενειών, αποτελεί μια νέα αντίληψη στον ιατρικό χώρο τόσο στη βελτίωση της υγείας της γυναίκας και του παιδιού.

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ