Κυκλοφορούν επικίνδυνα παιδικά κρεβάτια στην αγορά

Απρ 13 Written by 

Επικίνδυνα παιδικά κρεβάτια βρίσκονται στην αγορά, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, σημειώνοντας ότι πολλοί γονείς πιστεύουν ότι όταν τα παιδιά τους βρίσκονται στα παιδικά κρεβάτια τους είναι ασφαλή και δεν διατρέχουν οποιοδήποτε κίνδυνο. Εντούτοις, όπως έχει παρατηρηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κίνδυνοι στους οποίους εκτίθεται ένα παιδί όταν βρίσκεται στο κρεβάτι του, είναι ικανοί να προκαλέσουν σοβαρά ατυχήματα, και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και θάνατο.Για τον λόγο αυτό, σημειώνεται στην ανακοίνωση, η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, παράλληλα με τους ελέγχους που διενεργεί αυτή την περίοδο στην αγορά, επιθυμεί να ενημερώσει τους καταναλωτές για τα επικίνδυνα παιδικά κρεβάτια, που έχουν κοινοποιηθεί στο Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Προϊόντα (GRAS-RAPEX), τα τελευταία δύο χρόνια.

Επιπρόσθετα, στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας, www.mcit.gov.cy/ccps, υπάρχει αναρτημένο ενημερωτικό έντυπο για τους καταναλωτές σχετικά με τα παιδικά κρεβάτια, στο οποίο καλείστε να ανατρέξετε. Το έντυπο βρίσκεται στην ενότητα «Πληροφορίες για Καταναλωτές», υπό ενότητα «Ασφάλεια Καταναλωτών – Ασφάλεια Συγκεκριμένων Προϊόντων».

Περιγραφή επικίνδυνων παιδικών κρεβατιών

------

1. Παιδικό κρεβατάκι, μάρκας Baby Italia, με χώρα κατασκευής την Ιταλία. Κίνδυνος τραυματισμού από πιθανή παγίδευση του παιδιού στα ανοίγματα του κρεβατιού.

2. Παιδικό κρεβατάκι, μάρκας Bopita, μοντέλο 11411011, με χώρα κατασκευής την Ολλανδία. Κίνδυνος τραυματισμού και στραγγαλισμού του παιδιού λόγω ελαττωματικής κατασκευής του κρεβατιού.

3. Ξύλινο παιδικό κρεβατάκι, μάρκας BOBAS, με χώρα κατασκευής την Πολωνία. Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση μικρών κομματιών που αποσπώνται εύκολα από το κρεβατάκι.

4. Ξύλινο παιδικό κρεβατάκι, μάρκας CHOJMEX, μοντέλο 82175023, art.136, με χώρα κατασκευής την Πολωνία. Κίνδυνος τραυματισμού από πιθανή πτώση του παιδιού λόγω του ότι δεν συμμορφώνεται με το σχετικό πρότυπο ασφάλειας.

5. Παιδικό κρεβατάκι, μάρκας ATELIERS T4, μοντέλα LUCIA 13016410 και 13018410, με κωδικούς 05622282 και 05622283 αντίστοιχα και με χώρα κατασκευής την Ρουμανία. Κίνδυνος τραυματισμού του παιδιού λόγω μειωμένης αντοχής των προστατευτικών του κρεβατιού.

6. Παιδικό κρεβατάκι, μάρκας KID`OR, μοντέλο TIMEO 13096410 και 13098410, με κωδικούς 20520451 και 20520453 αντίστοιχα και με χώρα κατασκευής την Ρουμανία. Κίνδυνος τραυματισμού από πιθανή παγίδευση του παιδιού στα ανοίγματα του κρεβατιού.

7. Παιδικό κρεβατάκι, μάρκας BOCIAN, με γραμμοκώδικα 1248520003 και με χώρα κατασκευής την Πολωνία. Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση μικρών κομματιών που αποσπώνται εύκολα από το κρεβατάκι.

8. Παιδικό ξύλινο κρεβατάκι, άγνωστης μάρκας, με χώρα κατασκευής την Πολωνία. Κίνδυνος τραυματισμού από πιθανή παγίδευση του παιδιού στα ανοίγματα του κρεβατιού.

9. Παιδικό ξύλινο κρεβατάκι, άγνωστης μάρκας, μοντέλο BAJKA ORZECH, με γραμμοκώδικα 4983726143663 και με χώρα κατασκευής την Πολωνία. Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση μικρών κομματιών που αποσπώνται εύκολα από το κρεβατάκι.

10.Παιδικό ξύλινο κρεβατάκι, μάρκας Wujec meuble, μοντέλο ZBYSZEK P "Sosna" (Pine), με κωδικό 250028476 και με χώρα κατασκευής την Πολωνία. Κίνδυνος τραυματισμού του παιδιού λόγω ελαττωματικής κατασκευής του κρεβατιού.

11. Παιδικό ξύλινο κρεβατάκι, μάρκας ILVA, μοντέλο 56102042, με χώρα κατασκευής την Δανία. Κίνδυνος τραυματισμού του παιδιού λόγω ελαττωματικής κατασκευής του κρεβατιού.

12. Παιδικό κρεβατάκι, μάρκας Basson, μοντέλο 703486180086 και με χώρα κατασκευής την Δανία. Κίνδυνος τραυματισμού από πιθανή πτώση του παιδιού λόγω ελαττωματικής κατασκευής του κρεβατιού και μη συμμόρφωσης του με το σχετικό πρότυπο ασφάλειας.

13. Ξύλινη κουκέτα, μάρκας KIKI, μοντέλο JASEN, με γραμμοκώδικα 2575700003913 και με χώρα κατασκευής τη Σερβία. Κίνδυνος τραυματισμού από πιθανή πτώση του παιδιού λόγω ελαττωματικής κατασκευής της κουκέτας.

14. Παιδικό κρεβατάκι, μάρκας Lorelli, μοντέλο Dream, No. 10150410002, με γραμμοκώδικα 3800151951322 και με χώρα κατασκευής τη Βουλγαρία. Κίνδυνος τραυματισμού του παιδιού λόγω ελαττωματικής κατασκευής του κρεβατιού και μη συμμόρφωσής του με το σχετικό πρότυπο ασφάλειας.

15. Παιδική κούνια/κρεβατάκι, μάρκας Bebisnovi, μοντέλο Nani, με χώρα κατασκευής τη Σερβία. Κίνδυνος τραυματισμού από πιθανή πτώση του παιδιού λόγω ελαττωματικής κατασκευής.

16. Παιδικό κρεβατάκι, μάρκας roba, μοντέλο RoomBed, 16201, με χώρα κατασκευής τη Γερμανία. Κίνδυνος τραυματισμού του παιδιού λόγω ελαττωματικής κατασκευής του κρεβατιού και μη συμμόρφωσης με το σχετικό πρότυπο ασφάλειας.

Τα πιο πάνω προϊόντα, αναφέρεται, πιθανόν να βρίσκονται στην αγορά της Κύπρου και να απειλούν άμεσα την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών και κυρίως των παιδιών. Ως εκ τούτου, η Υπηρεσία καλεί τους εισαγωγείς, διανομείς ή καταναλωτές που τυχόν κατέχουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν αμέσως τη διάθεση ή τη χρήση τους.

Επίσης, η Υπηρεσία υπενθυμίζει τους καταναλωτές ότι μπορούν να ενημερώνονται για όλα τα επικίνδυνα προϊόντα που εντοπίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της ιστοσελίδας της Υπηρεσίας στη διεύθυνση www.mcit.gov.cy/ccps ή μέσω της ιστοσελίδας του Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Προϊόντα (GRAS-RAPEX) στη διεύθυνση www.ec.europa.eu/rapex.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ