Ρίχνουν δίκτυα στις αμερικανικές τράπεζες ΥΠΟΙΚ και Διοικήτρια

Απρ 13 Written by 

Μεταβαίνοντας στις ΗΠΑ, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δεν θα έχει να πουλήσει μόνο το success story της εξόδου από το μνημόνιο αλλά και τη συμμόρφωση της Κύπρου και κυρίως των τραπεζών με νέους κανονισμούς και οδηγίες.

 

Τόσο ο Υπουργός Οικονομικών όσο και η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας που θα τον συνοδεύει αναμένεται να προωθήσουν ιδιαίτερα τη νέα οδηγία της Κεντρικής σε σχέση με την παρεμπόδιση ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την περασμένη βδομάδα μετά από μήνες διαβουλεύσεων.

Στόχος είναι η οδηγία να επιδράσει θετικά ώστε ακόμα περισσότερες αμερικανικές τράπεζες να ανοίξουν λογαριασμούς με κυπριακές ως ανταποκρίτριές τους σε συναλλαγές με δολάριο. Ένας τομέας στον οποίο υπήρχε πρόβλημα και που τους τελευταίους μήνες γίνονται έντονες διεργασίες για αύξηση των τραπεζών που συνεργάζονται με κυπριακές.

Το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν την περασμένη βδομάδα στο περιθώριο συνόδου που πραγματοποιεί κάθε χρόνο στις ΗΠΑ η Deutsche Bank και στο οποίο συμμετέχουν χώρες της Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης. Στη σύνοδο έλαβαν μέρος τράπεζες από την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία, τη Μάλτα την Τουρκία ενώ από κυπριακής πλευράς συμμετείχαν διάφορες τράπεζες που έχουν συνεργασία με την Deutsche Bank. H συγκεκριμένη οδηγία, που θέλει τις τράπεζες να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τους τελικούς δικαιούχους λογαριασμών, προωθήθηκε στο περιθώριο της συνόδου σε ειδικές συναντήσεις που έγιναν για την Κύπρο στις οποίες συμμετείχε και η Κεντρική Τράπεζα.

Αντίστοιχα θα επιχειρήσουν να την προωθήσουν ο Υπουργός Οικονομικών και η Διοικήτρια της Κεντρικής κατά την παραμονή τους στις ΗΠΑ όπου, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ με την Παγκόσμια Τράπεζα, θα έχουν συναντήσεις με εκπροσώπους διεθνών επενδυτικών τραπεζών και οίκους αξιολόγησης αλλά και τον Υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Ραμίν Τολούι. Το σχετικό ρεπορτάζ του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων ότι ο κ. Γεωργιάδης θα ενημερώσει τον Αμερικανό αξιωματούχο για τις χειροπιαστές κινήσεις που έγιναν σε θέματα διαφάνειας, είναι ενδεικτικό.

Η επίσκεψη στις ΗΠΑ έρχεται σε μία περίοδο που οι διαρροές των Panama Papers έχουν προκαλέσει διεθνή θόρυβο σε σχέση με τον ρόλο των τραπεζών στη δημιουργία υπεράκτιων εταιρειών. Την περασμένη βδομάδα δημοσίευμα του Bloomberg επιχειρούσε να συνδυάσει την απόφαση της Deutsche Bank να διακόψει τη σχέση της με την RCB ως ανταποκρίτρια τράπεζα με το σχετικό δημοσίευμα των Panama Papers για δάνεια που είχε παραχωρήσει η τράπεζα σε άτομα που εμφανίζονται να έχουν σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο εκπρόσωπος της τράπεζας Μιχάλης Μαραθεύτης δήλωσε πως είχαν ενημερωθεί για την απόφαση της Deutsche Bank από τις 21 Μαρτίου πολύ πριν προκύψουν τα δημοσιεύματα για τα Panama Papers.

Κουτσουρεμένη

Η συγκεκριμένη οδηγία, πάντως, είχε προκαλέσει εδώ και μήνες αναταράξεις τόσο ανάμεσα στις τράπεζες όσο και ανάμεσα στις εταιρείες παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών. Ενδεικτικό της κατάστασης, ήταν το γεγονός πως η κάθε τράπεζα έστειλε τη δική της εισήγηση στην Κεντρική. Από την πλευρά του, οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών πίεσαν και στο τέλος κατάφεραν να αφαιρεθεί από την Οδηγία, πρόνοια που προέβλεπε τη δημιουργία μαύρης λίστας με τους λεγόμενους introducers που δεν θα έδιδαν τα σωστά στοιχεία σε σχέση με πελάτες που πρότειναν σε τράπεζες.

Σχετική πρόνοια υπάρχει σε διάφορες χώρες, όπως στην Ελβετία και επιτρέπει στις τράπεζες να γνωρίζουν ποια τρίτα πρόσωπα είχαν προτείνει σε άλλες τράπεζες να συνάψουν επιχειρηματικές σχέσεις με πελάτες τους αλλά τα στοιχεία που έδωσαν ήταν ελλιπή. Η συγκεκριμένη πρόνοια έτυχε πολύ αρνητικής υποδοχής από δικηγόρους και πάροχους υπηρεσιών με αποτέλεσμα, μετά και από αρκετές πιέσεις να διαγραφεί από την οδηγία. Αντί για δημιουργία «μαύρης λίστας», η Οδηγία προβλέπει όπως ο Λειτουργός Συμμόρφωσης της τράπεζας τηρεί αρχείο με διάφορα στοιχεία τρίτων προσώπων με τα οποία η τράπεζα είχε ή έχει συνεργασία.

Τα στοιχεία περιλαμβάνουν βαθμό αξιολόγησης, αριθμό πελατών που σύστησε στην τράπεζα ανά έτος για τα τρία προηγούμενα έτη, αριθμό πελατών για τους οποίους έγινε αναφορά στη ΜΟΚΑΣ, ημερομηνία και λόγο διακοπής της συνεργασίας. Αντίστοιχος κατάλογος, θα αφορά και τρίτα πρόσωπα με τα οποία η τράπεζα αρνήθηκε να συνεργαστεί.

Άτομα που θα κληθούν να εφαρμόσουν τις πρόνοιες της οδηγίας για λογαριασμό τραπεζών, θεωρούν πως είναι μεν μία δύσκολη οδηγία, ωστόσο, αρκετές από τις πρόνοιές της είναι σωστές και λογικές. Άλλωστε, γενικότερες συζητήσεις γίνονται εδώ και τρία χρόνια.

Η διαφωνία που εκφράστηκε αφορά το γεγονός πως πρόκειται για μία οδηγία που δεν λειτουργεί με βάση τον κίνδυνο που ενέχει κάθε ξεχωριστή περίπτωση αλλά που απαιτείται για όλες τις πράξεις. Εάν για παράδειγμα ένα φυσικό πρόσωπο από την Κίνα δημιουργήσει μία εταιρεία ως όχημα για να αγοράσει ένα ακίνητο στην Κύπρο, η κυπριακή τράπεζα στην οποία θα σταλούν τα λεφτά απλώς για να μεταβιβαστούν στην εταιρεία ανάπτυξης γης που πουλά το ακίνητο, είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις αυστηρές πρόνοιες της οδηγίας και να ξεκινήσει τη διαδικασία που προβλέπει η οδηγία ώστε να μάθει από πρώτο χέρι τα δεδομένα για το πρόσωπο που στέλνει τα λεφτά. Τραπεζικό στέλεχος διερωτήθηκε αν στο τέλος της μέρας η προμήθεια που θα λάβει η τράπεζα θα είναι επαρκής για να καλύψει το συγκεκριμένο κόστος που απαιτεί εμμέσως η εφαρμογή της οδηγίας.

Τι προβλέπει η τροποποιημένη Οδηγία

Η τροποποιητική Οδηγία για την παρεμπόδιση ξεπλύματος παράνομου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας προβλέπει πως οι τράπεζες θα πρέπει να λαμβάνουν και να ελέγχουν πρόσφατες ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις των πελατών με τους οποίους συνδιαλλάσσονται. Θα πρέπει παράλληλα να επικοινωνούν απευθείας με τους πελάτες για σκοπούς επικαιροποίησης του οικονομικού τους προφίλ ενώ η επιβεβαίωση των στοιχείων που επισυνάπτει τρίτο πρόσωπο για λογαριασμό πελάτη είναι πλέον αναγκαίο να διασταυρώνεται με κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Η οδηγία γίνεται ακόμα πιο αυστηρή και προβλέπει πως αν δεν τηρηθούν τα σχετικά χρονικά περιθώρια για απευθείας επικοινωνία με τον πελάτη, δεν θα επιτρέπεται η οποιαδήποτε νέα συναλλαγή μέσω του τραπεζικού λογαριασμού του πελάτη και θα πρέπει να τερματιστεί η επιχειρηματική σχέση. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, η Οδηγία της Κεντρικής, καλεί τις τράπεζες να εξετάσουν το ενδεχόμενο υποβολής αναφοράς για ύποπτες συναλλαγές στη ΜΟΚΑΣ.

Πηγη:kathimerini.com

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ